Kenniscentrum

Zo begin jij optimaal aan het nieuwe planjaar in de GHZ

Het eerste webinar voor GHZPlanners in 2023: welk onderwerp past beter dan de start van het nieuwe planjaar? Tijdens dit webinar vertelde Jim Heemskerk je alles over min- en plusuren, het gesprek met het management, forecasting en de komende feestdagen. 

In deze blog gaan we vast kort in op deze onderwerpen. Het hele webinar terugkijken? Dat kan. Vraag de terugkijklink hier aan. 

Min- en plusuren 

Samenvattend zijn min- en plusuren uren onder en boven de gemaakte contractafspraken. Per 1 januari 2023 ligt dit extra onder een vergrootglas. Medewerkers hebben nu namelijk op basis van de cao het recht om 100% ingeroosterd te zijn. Dat houdt in dat medewerkers per week volledig naar hun contracturen moeten zijn ingeroosterd.

In de zorg is dit lastig, omdat er wordt gewerkt met wisselende diensten. Om hier alsnog zo goed mogelijk aan te voldoen, is het belangrijk om hier vanaf de start van het jaar mee bezig te zijn. Bewaak de uren maandelijks om verrassingen aan het einde van het jaar te voorkomen. 

Het gesprek met het management 

Het is belangrijk om aan het begin van het jaar de verwachtingen en doelstellingen vanuit het management op plangebied besproken te hebben. Neem hier ook de begroting in mee. Deze hoef je als planner niet zelf te maken, maar het is wel essentieel om te weten wat er begroot is voor ziekteverzuim, scholing en externe krachten.  

Teamwork

Probeer, ook later in het jaar, eens per twee weken een afspraak te hebben met de desbetreffende zorgmanager om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en doelstellingen. 

Forecasting 

Om optimaal in te spelen op het komende jaar is forecasting een must. Zet alle verwachtingen over scholing en zwangerschapsverlof in een bruto-netto berekening. Op basis van deze cijfers kan je een basisrooster maken, wat je door het hele jaar steun kan bieden.  

Tip! Gebruik gegevens vanuit het verleden om een inschatting te maken voor de toekomst. 

De komende feestdagen 

Hoewel oud en nieuw net achter de rug is, hangen de komende feestdagen voor jou als planner alweer in de lucht. Ga alvast bij de medewerkers na of ze hun eigen weekend willen werken rondom Pasen en Pinksteren. Het ene weekend valt namelijk in de even week en het andere in de oneven weken. Als planner scheelt het je een hoop tijd als hier niet te veel in gewisseld wordt. Door dit nu al aan te geven, hebben medewerkers de tijd om hun privéafspraken om hun werkweekend heen te plannen.  

Terugblik

In 2022 hebben we veel blogs geschreven over plannen in de GHZ. Dit leverde mooie en relevante content op. We hebben de top 5 blogs nog eens een keer voor je op een rijtje gezet.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum