Kenniscentrum

Flexpool serie: 6 kenmerken van de ideale flexpool

Heb je gaten in je planning? Dan kan een flexpool een uitkomst bieden. Deze pool bestaat uit een groep flexmedewerkers die je kan oproepen in tijden van personeelstekort. Het realiseren van een flexpool lijkt niet zo ingewikkeld. Toch is het vaak niet zo vanzelfsprekend als je denkt en hoopt.

In deze blog hebben we, op basis van het afgelopen webinar, de 6 belangrijkste kenmerken van de ideale flexpool voor je op een rij gezet.

Wat is een flexpool?

Een flexpool is een groep met medewerkers die wel in dienst zijn van de organisatie, maar niet aan een vaste organisatiestructuur in de organisatie vasthangen. Deze groep kan je inzetten tijden piekmomenten zoals de vakantie, bij (langdurig) zieken of voor verlaging van de werkdruk. Doordat het flex is, kan je ook wat makkelijker afschalen wanneer de vraag naar zorg weer afneemt. Het voordeel is dus dat het eigen medewerkers zijn. Kostentechnisch is dit een stuk goedkoper dan wanneer je een zzp’er of uitzendkracht inzet.

Wat zijn de 6 kenmerken van de ideale flexpool? Wij zetten het hieronder voor je op een rij:

1. Een hoge bereidheid

Eén van de belangrijkste kenmerken van een goede flexpool is een hoge bereidheid. Hiermee bedoelen we dat de medewerkers in de pool graag voor elkaar klaarstaan. In een goed werkende flexpool draait het om het geven en nemen. Medewerkers vallen met regelmaat voor elkaar in of staan juist een gewilde dienst aan een collega af.

Flexpool serie: 6 kenmerken van de ideale flexpool

2. Goede afspraken

In de ideale flexpool weet iedereen wat de verwachtingen zijn. Het is duidelijk wie de diensten uitzet en wanneer. Ook weten de flexmedewerkers en planners van elkaar wanneer er een reactie wordt verwacht. Communicatie is erg belangrijk. Het is bijvoorbeeld praktisch om samen een groepsapp te hebben. Zo kunnen de flexmedewerkers en planners gemakkelijk met elkaar kunnen schakelen.

3. Binding tussen de flexpool en de organisatie

Essentieel voor een goede flexpool is de binding met de organisatie. Medewerkers die zich verboden en verantwoordelijk voelen voor de organisatie, zijn meer bevlogen in hun werk. Hoewel dit lastig kan zijn voor flexmedewerkers, is het wel van belang dat zij voelen dat ze een belangrijk onderdeel zijn van de organisatie.

Flexpool serie: 6 kenmerken van de ideale flexpool

4. De juiste kwaliteit is aanwezig

Daarnaast is diversiteit binnen de flexpool van groot belang. Dat betekent dat de pool niet alleen maar bestaat uit verpleegkundigen, maar dat er voor alle soorten diensten wel iemand is. Als planner kan je veel geld besparen door de juiste deskundigheid op de juiste dienst te zetten.

5. Beschikking over goede software

Bespaar niet op de planningssoftware. Goed werkende software kan jou als planner erg ondersteunen in het planproces. Investeer tijd en aandacht in het kiezen en het onder de knie krijgen van goede software.

6. Evalueer en analyseer regelmatig

Maak van evalueren en analyseren een gewoonte. Vaak komen flexpools er niet aan toe, maar toch is het verstandig om af en toe even stil te staan bij de gang van zaken. Wat hebben we de afgelopen periode gedaan? Zijn onze doelen behaald? Wat ging goed en wat kan beter? Zo zorg je dat alle neuzen weer dezelfde kant op staan.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum