Kenniscentrum

Van de ouderenzorg naar de GHZ: de loopbaan van Chantal van Loon

Chantal van Loon heeft ervaring met diverse zorgtakken, waaronder de thuiszorg en de ouderenzorg. Vanaf 1 januari 2024 werkt ze nu in de gehandicaptenzorg bij Tragel in Zeeuws-Vlaanderen. We vroegen haar over deze overstap en wat haar indruk is van de nieuwe zorgomgeving. Lees snel verder.

Was je al bekend met de GHZ?

“Ik ben volledig nieuw in de GHZ. Ik heb zelf ook nog nooit als zorgverlener in een GHZ-instelling gewerkt. Het is dus heel anders dan wat ik gewend was. Niet alleen is de organisatie nieuw, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de VVT zijn er in de GHZ ook slaapdiensten.”

Wat zijn je taken en hoe verschilt het van je vorige opdracht?

“Bij mijn vorige opdracht begon ik met het plannen van ad-hoc-diensten. Later veranderde dat naar ad-hoc-planning met een deel langetermijnplanning en cyclisch roosteren. Dit deed ik allemaal zelf, voor ongeveer 300 personen. Bij Tragel werken we in totaal met zeven planners. Ze gaan binnenkort starten met een pilot voor cyclisch roosteren, wat heel leerzaam en interessant is! Ik zal hieraan bijdragen en adviseren. Mijn rol is nu heel anders, meer adviserend.”

Van de ouderenzorg naar de GHZ: de loopbaan van Chantal van Loon

Hoe is het om als externe te adviseren in een nieuwe organisatie?

“Hoewel ik de eerste externe planner bij Tragel ben, staan ze echt open voor mijn adviezen. Mijn benadering is soms heel anders, maar dat wordt juist gewaardeerd. Ik heb zelfs al wat tijd besteed aan het analyseren van roosters van medewerkers. Zo merkte ik bijvoorbeeld op dat een medewerker nooit in het weekend werkt, of dat bepaalde medewerkers altijd tijdens de feestdagen werken. Door met een frisse blik naar zaken te kijken, zie je weer andere aspecten.”

Heb je tips voor de overstap naar andere zorgtak?

“Met name het plansysteem was onbekend voor mij. Ik was vertrouwd met Ons Nedap en SDB, maar hier werken ze met het plansysteem Ortec. Ik heb een spoedcursus Ortec van Ilias gehad en me van tevoren verdiept in de organisatie. Daarnaast heeft het enorm geholpen dat ik erg goed ben ontvangen en meteen een rondleiding kreeg. Maar mijn advies is: geef het ook wat tijd. Het is zowel voor jou als voor de organisatie nieuw. Na verloop van tijd krijg je echt de smaak wel te pakken.”

Van de ouderenzorg naar de GHZ: de loopbaan van Chantal van Loon

Hoe zie je de toekomst voor je, in de GHZ/ ouderenzorg of toch wat anders?

“Wat ik leuk vind aan werken bij GHZPlanners is dat de opdrachten heel gevarieerd zijn. Voorheen was ik verantwoordelijk voor de algemene planning en het plannen van de flexpool. Nu, bij Tragel, gaan we van start met een pilot voor cyclisch roosteren, wat  een nieuwe uitdaging is. Hoe meer verschillende uitdagingen, hoe meer kennis je opdoet, en hoe leuker ik het vind. Hierdoor ben je ook steeds breder inzetbaar. Ik ben benieuwd welke nieuwe uitdagingen op mijn pad gaan komen, maar op dit moment voel ik mij als GHZPlanner bij Tragel op mijn plek!”

Ook GHZPlanner worden?

Lijkt het planvak jou net zo interessant en uitdagend als dat Chantal dat vindt? Kom kennis maken! Bekijk onze openstaande vacatures via onderstaande button.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum