Kenniscentrum

Thuiswerken als planner: zo hou je het vol

Tegenwoordig zijn velen van ons eraan gewend: thuiswerken. Waarschijnlijk komen de voordelen je wel bekend voor. Geen reistijd, uitgebreid lunchen of even tussendoor een huishoudelijke klus doen. Maar thuiswerken kent natuurlijk ook nadelen. Je bent sneller afgeleid, je hebt minder contact met collega’s of cliënten en het kan druk geven op je werk-privé balans. 

Of je als planner thuiswerken nu vreselijk vindt of er stiekem wel van houdt, thuiswerken is here to stay. In deze blog leggen we uit waar je als GHZ-planner op moet letten en delen we best practices om jouw werkgeluk een boost te geven.

Plan regelmatig contact

Veel thuiswerken betekent automatisch veel minder contactmomenten met je collega’s en cliënten. Geen praatje bij het koffiezetapparaat, geen gezamenlijke lunch en geen vergaderingen (in persoon). Contactmomenten zijn ontzettend belangrijk voor het teamgevoel.

Plan daarom vaste en regelmatige contactmomenten in. Start bijvoorbeeld iedere dag met een kort videogesprek. Of plan vaste vergaderingen aan het begin of eind van de week. Zo voorkom je een gevoel van isolatie of eenzaamheid en hou je het teamgevoel makkelijker vast.

Koffiemomenten, vrijmibo’s en verjaardagen

Maak ook tijd voor het persoonlijke contact met collega’s. Vooral nu we thuis werken, moeten we elkaar niet vergeten. Plan online koffiemomenten in, organiseer een vrijdagmiddagborrel met een online pubquiz en vier verjaardagen. Deze contactmomenten heeft een team nodig, juist nu.

Team

Maak gebruik van de digitale tools

Bij efficiënt thuiswerken zijn communicatie en samenwerking van groot belang, vooral voor jou als planner. Je werkt veel samen met verschillende partijen. Zorg daarom dat je de juiste tools tot je beschikking hebt.

Gebruik e-mail voor algemene communicatie en chatsystemen voor informele gesprekken, korte updates en vragen. Voor meer interactie kan je natuurlijk gebruik maken van videobellen, denk hierbij aan Zoom, Skype of Microsoft Teams. Een tool om (grote) bestanden te delen is ook belangrijk, denk aan WeTransfer, Dropbox, Sharepoint of Google Drive.

Best practices

  1. Trek werkkleding aan
    De verleiding is groot om in je joggingbroek achter de laptop te kruipen. De weg van je bed naar je laptop is erg kort. Kleding aantrekken die je ook op locatie zou dragen, helpt om in je mentale ‘werk-modus’ te komen. Bovendien zorgt het voor routine en een betere scheiding tussen werk en privé.
  2. Creëer een werkplek
    Zie je vanaf je werkplek een volle wasmand of zit je huisgenoot in dezelfde ruimte Netflix te kijken? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Een eigen kantoor aan huis is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, maar je kunt de ruimte die je hebt wel zo geschikt mogelijk maken. Maak afspraken met huisgenoten en zorg voor een opgeruimde werkplek. Zo heb je minder afleiding en kun je je beter concentreren.
  3. Neem pauzes
    Wie veel thuiswerkt vergeet sneller om pauze te nemen. Er zijn thuis geen collega’s die je uitnodigen om even een kop koffie te halen bijvoorbeeld. Maar… een korte pauze is juist goed voor je concentratie. Neem even afstand van je werk en maak bijvoorbeeld een korte wandeling. Vergeet bovendien niet om lunchpauze te nemen. Als je hier moeite mee hebt, kun je gebruik maken van pauzesoftware. Deze software geeft aan wanneer het tijd is om een (mini) pauze in te lassen.
  4. Duidelijke scheiding tussen werk en privé
    Een duidelijke structuur en scheiding tussen werk en privé is van belang voor een goede balans. Maar dat het thuis een grotere uitdaging is dan op kantoor is vanzelfsprekend. Spreek werktijden af, begin en eindig iedere dag om dezelfde tijd. Buiten deze tijden bekijk je de mailbox en chat niet meer en gaat je privéleven verder.

Ook na de coronapandemie zal thuiswerken blijven. De meningen hierover blijven verschillend. Hoewel uit recent onderzoek is gebleken dat twee derde van de werknemers thuis productiever is dan op kantoor, zijn er nog altijd mensen die een kantoor nodig hebben om productief te zijn. Maar zeg nu zelf: mis jij de files en volle treinen?

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum