Kenniscentrum

Zelfsturende teams binnen de GHZ: is jouw team geschikt?

Meer regie en meer zelfstandigheid van het team. Op papier is een zelfsturend team het ideale scenario, maar is dat wel zo? Wat zijn de voor- en nadelen van zelfsturende teams? In deze blog geven we je een aantal punten om over na te denken. Is jouw team geschikt voor zelfsturing? 

Wat zijn zelfsturende teams?

Bij zelfsturende teams is de managementlaag weggenomen. De verantwoordelijkheid die eerder bij het management lag, ligt nu in handen van het team zelf. Dat houdt in dat zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat en dat alle teamleden een rol hebben in het geheel. Voor een groot deel van de beslissingen moeten de neuzen dezelfde kant op staan.

Verschuiven van taken

Het team krijgt meer verantwoordelijkheid voor taken die eerder onder het takenpakket van een manager of teamleider vielen. Per organisatie kan de invulling verschillen, maar denk bijvoorbeeld aan het maken van keuzes betreft de inkoop, het verlengen of beëindigen van contracten van collega’s en de personeelsplanning.

Samenwerken

De planning

Wat je vaak ziet is dat één van de teamleden die ook als verzorgende werkt, de rol van het plannen op zich neemt. In het ene team is dat iemand die het leuk vindt en er veel talent voor heeft. In een ander team kunnen ze niemand vinden die hier enthousiast van wordt en moet er iemand worden aangewezen. Soms wordt er zelfs gewerkt met een roulatiesysteem. Dat is vragen om moeilijkheden.

Volgens ons is de planning niet iets wat je er zomaar even bij doet. Je moet er feeling voor hebben en je collega’s durven aan te spreken. Is er niemand die geschikt is voor deze taak? Wellicht is zelfsturing dat niet ideaal voor jouw team.

De gevolgen van krapte op de arbeidsmarkt

Een belangrijke kwestie momenteel is het tekort aan medewerkers in de zorg. Dit heeft ook invloed op de vraag of zelfsturing de beste keuze is. Het zelfsturen van een team eist kostbare tijd van medewerkers aan het bed. Dat resulteert in nog meer tekorten op plekken waar deze mensen hard nodig zijn.

Team

Is jouw team geschikt voor zelfsturing?

Of een team écht geschikt is voor zelfsturing staat of valt met de samenstelling van het team. Bestaat het team uit collega’s die als een geoliede machine goed samen kunnen werken, elkaar respecteren en elkaar aan durven te spreken? Dan is de kans dat zelfsturing lukt een stuk groter dan wanneer aanspreken lastig is en men niet op één lijn zit.

Vanuit GHZPlanners hebben we een webinar gegeven over het plannen met zelfsturende teams. Hier deelde medewerkers met ervaring in een zelfsturend team hun do’s & don’ts. Vraag hier de terugkijklink aan.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum