Kenniscentrum

Wat maakt jou een goede GHZ-planner?

Zonder een strakke planning is een GHZ-organisatie niks. Een planning zorgt voor duidelijkheid, brengt mensen op de goede plek en zorgt bovenal voor de optimale uitvoering van de gevraagde zorg. Het werk van een planner moet niet worden onderschat. Er komt veel kijken bij het werk en het brengt soms de nodige druk met zich mee.

Tijdens een webinar van GHZPlanners benoemde professional Jim Heemskerk een aantal kwaliteiten en competenties van een goede GHZ-planner. Heb jij het in je?

Taken en verantwoordelijkheden

Het takenpakket van een planner is vaak verschillend per organisatie. Bij sommige organisaties ben je puur verantwoordelijk voor de planning, bij andere neem je ook het stukje verzuim mee. Ook het accorderen van de uren kan bijvoorbeeld onderdeel zijn van jouw takenpakket.

Planner

Vaak is de inbreng die de organisatie van jou verwacht meer dan je denkt. In principe zit jij als planner bij de voordeur. Iedere medewerker komt langs jou, want zonder een planning hebben ze geen idee waar en wanneer zij worden verwacht.

Spin in het web

Als planner heb je contact met alle afdelingen. Jij bent die spin in het web waarbij alle lijntjes samen komen. Weet iemand geen raad met een vraag? Negen van de tien keer wordt er dan doorverwezen naar de planner.

Je handen uit de mouwen willen steken is een belangrijke eigenschap van een planner. Willen en durven aanpakken is waar veel goede planners om bekend staan. Echter kan dit er ook in resulteren dat je soms te veel hooi op je vork neemt. Een competentie kan dus ook je grootste valkuil zijn. Kun je geen ‘nee’ zeggen, dan kan dat ervoor zorgen dat je het jezelf moeilijker maakt dan nodig. Belangrijk is dan ook dat je als planner goed kan plannen. Een goede planner weet waar de prioriteit ligt.

Duidelijkheid scheelt tijd

Via WhatsApp, op de gang of over de mail: als GHZ-planner heb je zowel contact met de medewerkers, het management als de cliënt. Welk middel je ook kiest, communicatie kost je veel tijd. Een belangrijke competentie van een planner is dan ook het duidelijk zijn in de communicatie. Draai niet om de boodschap heen. Dat scheelt jezelf en anderen een hoop tijd.
Creatieve mind

Agenda

Er leiden meerdere wegen naar Rome en zo zijn er ook meerdere manieren om een planning gevuld te krijgen. Daar is soms wel een stukje creativiteit voor nodig. Kan een medewerker geen dienst van acht uur opvullen? Wellicht zijn er wel twee medewerkers die ieder een blok van vier uur kunnen werken. Het is soms heel handig om wat verder te kunnen kijken dan je neus lang is.

GHZ-planner zijn iets voor jou?

Ben jij duidelijk in je communicatie, steek je graag je handen uit de mouwen, heb je je eigen planning goed op orde en weet je out of the box te denken? Wellicht is een baan als GHZ-planner dan iets voor jou. Lijkt het je wel iets? Neem dan eens een kijkje op onze website.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum