Kenniscentrum

“Waardering als planner door steeds meer verantwoordelijkheden”

Drie maanden op opdracht en nu al steeds meer verantwoordelijkheden erbij. Een blijk van waardering voor Martien Oppers, planner bij GHZ planners. “Nu ik een tijdje bij mijn huidige opdracht zit, is de planning voor mijn zeven eenheden op orde is en ik krijg er nog een grote bij. Dat is een grote uitdaging.”

‘Goede planning = betere zorg’

“De organisatie waar ik voor plan is vorig jaar overgestapt op een nieuw planprogramma. Daar is een tijdje mee gewerkt, maar niet op een fijne manier. Op een gegeven moment werden medewerkers ontevreden. Zij zijn degenen die last hebben van een slechte planning. Als een planning wél goed is, dan zorgt het juist voor rust en overzicht. Dat komt weer de zorg ten goede.”

“Goede communicatie heeft er ook voor gezorgd dat medewerkers rust ervaren. Ik reageer snel, dat ben ik gewend uit mijn tijd als Anesthesie medewerker en operationeel manager bij het Radboud Ziekenhuis. Die snelle reactie, ook al los je het probleem niet gelijk op, vinden mensen heel fijn.”

Plannen

Hoe kwam je binnen?

“De rolverdeling binnen de organisatie is anders geworden. Daar moesten mensen heel erg aan wennen toen ik er kwam. Ik werd de centrale planner, maar hier hadden kernrolhouders roosteren moeite mee. Zij moesten bepaalde taken loslaten. Dat gaf voor hen het gevoel dat ze de controle verloren. Langzaam is dat gevoel weggetrokken en heeft iedereen zijn rol goed opgepakt. We vullen elkaar aan.”

Weerstand wegnemen lijkt mij lastige opgave

“Dat is het ook. Je doet dit door te luisteren, maar soms ook door een moeilijke boodschap te brengen. Het gaat om communicatie en goede voorlichting. Waar moeten we met zijn allen naartoe? Wat is daarvoor nodig? Hoe gaan we het op een zo prettig mogelijke manier aanpakken?”

“Verandering is niet voor iedereen even makkelijk. Vaak stuit dit op weerstand. Maar door je werk als planner goed te doen, te luisteren en niets kapot te maken wat ze goed hebben gedaan, kun je vaak wel draagvlak creëren.”

Heb je nog meer grote uitdagingen binnen je huidige opdracht?

“Ja, naast de extra eenheid die ik erbij krijg, hebben ze ook gevraagd of ik wil kijken naar het terugbrengen van de kosten. Zonder te snijden in de zorg. Er zijn op dit moment veel langdurig afwezigen, onder andere door corona en zwangerschappen. Dan worden er vaak externen ingehuurd en dat kost veel meer geld.”

“Mijn opdracht is nu om te kijken hoe we met een efficiëntere planning toch de kosten omlaag kunnen brengen. Het is niet waarvoor ik ben ingehuurd, maar wel heel interessant en een groot compliment.”

Je rol is tijdelijk, hoe gaat dit straks verder?

“Voor nu is besloten dat ik langer kan blijven. Het MT ziet de meerwaarde en wil het over meer planeenheden uitrollen. Ik zou graag pas weg willen gaan, als ik weet dat ik een goed georganiseerde planning achterlaat. Dan kan ik het overdragen en weet ik dat het goed is én blijft.”

Ook planner worden?

Wil jij net als Martien ook planner bij GHZPlanners worden? Neem dan een kijkje bij onze vacatures.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum