Kenniscentrum

Plannen rond de feestdagen in de GHZ

Halloween is pas net voorbij en de eerste GHZ-planners zijn alweer bezig met de planning voor de feestdagen in december. Ieder jaar is dit weer één van de moeilijkste taken voor een planner. Je kan er dus niet vroeg genoeg mee beginnen.  

Hoe bereid je je als planner zo goed mogelijk voor op de feestdagen, zodat ook jij een fijn eind van het jaar tegemoet gaat? Dat en meer leggen we je uit in deze blog.

Welke dagen vallen onder de feestdagen?

Een aantal vaste dagen worden over het algemeen gezien als feestdagen. Toch is de werkgever niet verplicht om een medewerker vrij te geven. Wel heeft een medewerker volgens de GHZ-cao recht op een onregelmatigheidstoeslag (ORT) als je werkt buiten de normale werkdagen en kantoortijden. In de GHZ vallen Eerste en Tweede Kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag onder deze toeslag.

Feestdagen

De zorg gaat door

Kerst en oud en nieuw brengen de meeste mensen graag door met familie en vrienden. Als je in de zorg werkt, is dit vaak lastig. Maar hoewel sommige collega’s het vervelend vinden, halen anderen ook voldoening uit hun werk tijdens deze bijzondere dagenAls medewerker in de GHZ weet je dat je niet onder de feestdagen uit komt. De zorg gaat namelijk 24/7 door, dus ook tijdens feestdagen.

Leer van de vorige keer

Voorgaande planningen zijn niet alleen belangrijk voor een eerlijke verdeling van de feestdagen, het kan je ook helpen bij de opzet van de planning. Met de historische planning heb je een goed voorbeeld van de benodigde uren. Pak daarnaast de huidige capaciteitsplanning en basisbezetting erbij.

Stel vooraf je minimale bezettingsgraad per afdeling en/of per functie vast. Hou hierbij rekening met cliënten die naar huis gaan tijdens de feestdagen. Ga vervolgens na hoeveel werknemers er minimaal per dagdeel aanwezig moeten zijn en maak op basis daarvan een basisplanning. Door dit te doen heb je een beter beeld hoeveel medewerkers je vrij kan geven.

Plannen

Voorkom last-minute stress

De feestdagen zijn leuke, maar vaak ook chaotische dagen. Om stress te voorkomen is het verstandig om al ruim van tevoren te starten met de personeelsplanning. Het is vaak een hele puzzel, aangezien iedereen het liefst elke feestdag vrij zou willen hebben. Begin daarom ruim op tijd met de inventarisatie bij de medewerkers. Welke feestdagen werken ze het liefst en aan welke dagen geven ze de voorkeur om met familie of vrienden door te brengen?

Transparantie

Heb je de planning af? Maak deze dan zo snel mogelijk bekend onder de medewerkers. Een helder overzicht van de feestdagen biedt rust en duidelijkheid. Daarnaast weten collega’s ook precies van elkaar op welke feestdagen ze zijn ingeroosterd en hebben ze nog voldoende tijd om eventueel onderling te ruilen.

Cao en wetgeving

Wist je dat het werken tijdens de feestdagen in principe niet afhankelijk is van de grootte van het contract? Meer lezen over de cao en wetgeving omtrent de feestdagen? Lees dan hier verder.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum