Begrippenlijst

Bruto-netto berekening

Een bruto–netto berekening is een calculatie van het benodigde aantal medewerkers over een bepaalde periode, waarbij kan worden gedifferentieerd naar functieniveau, competenties en bevoegdheden. Simpel gezegd: hoeveel FTE heb je nodig? 

Meestal wordt er bij een bruto-netto berekening gekeken naar de contracturen: de bruto formatie. Niet al deze uren zijn volledig inzetbaar. Er gebeurt heel veel achter de schermen, waardoor een gedeelte van de uren ‘niet inzetbaar’ of ‘niet productief’ is. Haal je deze uren af van de bruto formatie, dan kom je uit op de netto formatie. Het is dus belangrijk om deze niet-inzetbare uren duidelijk op een rij te hebben om de netto formatie te bepalen. 

Niet-inzetbare uren 

De niet-inzetbare uren noem je ook wel de uitval, krimp of reserve. Het is het verschil tussen bruto en netto. De belangrijkste zijn: 

  • Vakanties 
  • Ziekteverzuim 
  • Opleiding, wat doorwerkt in begeleidingsuren 

Maar denk ook aan: 

  • Zwangerschapsverlof 
  • Bijzonder verlof 
  • Weekoverleg 
  • Koffiepauze 
  • Ondernemingsraad uren 

Roosteren bruto-netto berekening 

  1. Netto roosteren
    In het rooster worden alleen de netto diensten meegenomen. De reserve-formatie is buiten het team georganiseerd. Denk hierbij aan invalkrachten of een flexpool.
  2. Bruto roosteren
    In het rooster staan zowel de netto- als de reservediensten. De reservediensten zijn bedoeld om de niet-inzetbare uren op te vangen. Is er niemand afwezig door bijvoorbeeld vakantie of ziekte? Dan is er sprake van overbezetting. Bruto roosteren vergt dus een goede sturing op de reservediensten om onder- en overbezetting te voorkomen.
  3. Middenweg
    Een deel van de uitval wordt binnen het team opgevangen door reservediensten, een andere deel wordt extern opgevuld middels een flexibele schil.

Een bruto-netto berekening hoeft niet iedere maand opnieuw opgesteld te worden. Maar eens in de paar maanden is wel aan te raden. Zo kunnen er wisselingen zijn op het gebied van leerlingen of het aantal medewerkers dat in de ondernemingsraad deelneemt. Al met al is het een handige manier om je planning scherp te houden. 

Hoe maak je een bruto netto berekening? 

Om vanuit de netto-formatie de bruto benodigde formatiebepaling te kunnen berekenen, gebruik je de bruto-netto-factor. De bruto-netto factor geeft aan hoeveel bruto-uren je nodig hebt op basis van de netto behoefte. Een veel gebruikte bruto/netto factor ligt tussen de 1,25 en 1,30. 

Dit is de berekening: 

Bruto-uren (contracturen)/netto inzetbare uren (bezettingseis) = bruto-nettofactor 

Bruto-nettofactor x benodigde zorguren (bezettingseis) = contracturen die nodig zijn (fte) 

Terug naar de begrippenlijst