Begrippenlijst

Basisrooster

Een constant wisselend rooster kan nogal wat onduidelijkheid en onrust veroorzaken. Een basisrooster biedt medewerkers meer voorspelbaarheid en rust. Als planner kan het dus erg nuttig zijn om gebruik te maken van zo’n basisrooster. Maar wat is een basisrooster precies? En hoe gebruik je dit? 

Wat is een basisrooster? 

Een basisrooster is een rooster waar zoveel mogelijk vaste patronen in worden verwerkt. Er wordt rekening gehouden met vaste roosterwensen van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan wekelijks terugkerende overleggen, vrijetijd activiteiten zoals sporttrainingen en vaste vrije dagen.  

Soorten basisroosters 

Basisroosters zijn er in verschillende vormen. Je hebt bezettingsroosters, dienstroosters en ploegenroosters. Ondanks dat het andere vormen zijn, hebben ze hetzelfde doel en dezelfde uitkomst. Ze zijn bedoeld om het plannen te versimpelen en meer rust en voorspelbaarheid aan te brengen.  

Voordelen voor planner 

Het basisrooster heeft verschillende voordelen voor de planner. De planner krijgt een beter beeld en meer grip op de bezetting en inzet binnen een team. Een basisrooster zal ervoor zorgen dat wijzigingen op het laatste moment zijn. Dat scheelt tijd die een planner normaal kwijt is aan het kloppend krijgen van het rooster.  

Een ander voordeel is dat het basisrooster bijdraagt aan het verminderen van overtredingen van de Arbeidstijdenwet en cao-regels. Hoe minder gepuzzel en uitval, hoe gemakkelijker het wordt om hieraan te voldoen. Doordat het een stuk overzichtelijker is, wordt het ook makkelijker om het werk weer over te dragen aan de volgende planner.  

Starten met het maken van een basisrooster 

De eerste stap is het in kaart brengen van de vereiste bezetting. Denk hierbij dus niet alleen aan uren, maar ook aan wat het kost om een medewerker in te zetten. Ga op zoek naar herhaling. Dit betekent echter niet dat het basisrooster helemaal vast moet staan. Juist het inbouwen van wat flexibiliteit maakt het roosteren makkelijker.  

Hou rekening met aan- en afwezigheid. Bekijk planningen van voorgaande jaren om een beeld te krijgen van het ziektepercentage, verlofpercentage of het aantal snipperdagen en bouw in het basisrooster zekerheden in waarmee je dit verzuim kan opvangen wanneer nodig. Een goed basisrooster biedt ruimte om rekening te houden met wensen van medewerkers en iedereen tevreden te houden.  

Een basisrooster zorgt voor een kwalitatief beter rooster, een betere dienstverlening en meer tevredenheid bij planners en medewerkers. Hoe kan dat? Met een basisrooster ben je minder tijd kwijt aan overuren of onverwachte inhuur van personeel. Zo bespaar je op loonkosten.  

Terug naar de begrippenlijst