Kenniscentrum

Ontdek de waarde van flex in de gehandicaptenzorg

Wendbare professionals die een essentiële schakel vormen in de dynamische zorgsector. Dat zijn de flexwerkers. Waarom zijn zij nodig? En wie zijn deze flexers? Deze en andere vragen stelden we aan GHZ-planner Linda van Boekel. Sinds 1 december werkt ze als gedetacheerd planner voor Abrona in de provincie Utrecht.

Lees verder om door haar ogen de waarde van flexibiliteit in de zorg te ontdekken.

Wie zijn de flexers?

“Flexers in de zorg kunnen verschillende profielen hebben. Over het algemeen zijn het vaak jonge mensen die nog op school zitten of net zijn afgestudeerd. Ze kunnen ook voormalige stagiaires zijn die graag willen blijven werken. Deze flexers worden vaak gezien als de medewerkers van de toekomst, die zich verder willen ontwikkelen in de zorgsector.

Daarnaast kunnen flexers ook meer ervaren zorgmedewerkers zijn. Ze kunnen ervoor kiezen om zich als flexer in te zetten om zo op meerdere plekken te komen, waardoor ze een brede ervaring opdoen. Bovendien kan flexwerk de mogelijkheid bieden om meer regie over hun eigen rooster te hebben, wat aantrekkelijk kan zijn voor zorgprofessionals die graag flexibiliteit willen in hun werk.”

Waar komen de flexers vandaan?

“Flexers in de zorg komen uit verschillende bronnen. Een veelvoorkomende bron is de flexpool, waaruit medewerkers flexibel kunnen worden ingezet op verschillende locaties. Daarnaast hebben sommige teams ook hun eigen flexmedewerkers, bijvoorbeeld oud-stagiaires met een klein contract.

Hoewel flexers in de zorg flexibel zijn in hun beschikbaarheid, betekent dit niet altijd dat ze ook flexibel zijn in hun locatie. Het streven in de GHZ is om te werken op één vaste locatie en/of in één vast team om stabiliteit en herkenning te waarborgen. Dit worden ook wel ‘teamflexers’ genoemd.”

Waarom is flex nodig?

“Flexibele arbeidskrachten zijn cruciaal om de gaten in de planning op te vangen. Echter, in de praktijk worden de voorspelbare tekorten vaak al lang van tevoren opgevangen door flexers, zoals tijdens de zomervakantie.

UIteindelijk worden er het liefst zoveel mogelijk vaste krachten ingepland. Het werken met vaste krachten biedt meer continuïteit, omdat ze bekende gezichten zijn voor zowel het team als de cliënten. Bovendien zijn vaste krachten goedkoper. Dus ondanks de essentiële inzet van flexers, blijft de voorkeur in eerste instantie uitgaan naar het werken met vaste krachten.”

Waarom wordt flex toch al eerder in het proces ingezet in plaats van last-minute?

“Flexwerkers worden vaak al eerder in het proces ingezet om verschillende redenen. Allereerst biedt het de zekerheid dat er iemand is om de dienst te draaien. Daarnaast kan het ruim van tevoren inzetten van flexers zorgen voor een redelijk bekend gezicht in het team, wat belangrijk is voor continuïteit en vertrouwen bij zowel collega’s als cliënten.

Hoewel flexwerkers mogelijk niet over specifieke zorgdiploma’s beschikken, kunnen ze toch een waardevolle rol spelen, bijvoorbeeld door voor vermaak te zorgen en zo rust in de groep te brengen. Al met al is flexwerk dus van groot belang in de zorg.”

Wat zijn flexers waard?

“Flexers in de zorg zijn van onschatbare waarde, vooral tijdens periodes van langdurige personeelstekorten. Het is essentieel dat organisaties hen met open armen ontvangen. Helaas besteden veel organisaties te weinig aandacht aan het verwelkomen van flexers in het team.

Vaak schort het aan tijd en geld, waardoor er vooral naar kortetermijnoplossingen wordt gekeken. Echter, wanneer flexers zich welkom en gewaardeerd voelen binnen een organisatie, komt het vaak voor dat ze graag als vaste kracht willen blijven. Dit is natuurlijk een ideale situatie. Het is daarom belangrijk om te investeren in een positieve werkomgeving voor flexers, wat uiteindelijk ook de kwaliteit van zorg ten goede komt.”

Meer lezen over flex in de zorg? Lees hier verder over waar je op moet letten bij de inzet van flexmedewerkers.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum