Kenniscentrum

Een goede planning zorgt voor rust

Mark Kay werkt pas sinds maart bij GHZPlanners, maar heeft al een lange staat van dienst als planner. Het gedetacheerd werken ligt hem goed. Hij zoekt altijd naar mogelijkheden om dingen efficiënter te maken, helpt graag met prioriteiten stellen, maar het maken van een goede planning vindt hij toch wel de leukste puzzel.

Je leert plannen niet op school

“Net zoals bijna iedere planner rol je er een beetje in. En dat is bij mij gebeurd in 2006. Ik werkte toen voor een grote evenementenbeveiligingsorganisatie, waar ik zelf ook als beveiliger werkte. Daar ben ik op de planning terecht gekomen. ”

“Ik was projectleider en deed veel operationele leidinggevende klussen, waar ik steeds meer met de planning te maken kreeg. Toen ben ik daar op een gegeven moment voor gevraagd. Je leert plannen niet op school. Het valt ook bijna niet te leren. Je moet er toch een bepaalde feeling mee hebben. En je moet bepaalde eigenschappen bezitten om het leuk te vinden. Ik kwam erachter dat het mij goed ligt.”

Plannen

Er gebeurt altijd wat

“Je kan het nog zo goed op orde hebben; er gebeurt altijd wel wat. Van verschuivingen met personeel tot langdurige ziekte. Je kan het zo gek niet bedenken. Maar dat is plannen en daar moet je tegen kunnen.”

“Het komt regelmatig voor dat je het rooster uitrolt en dat er een paar weken later alweer iets gebeurt waardoor je het weer moet aanpassen. Dat je continue zit met wijzigingen is natuurlijk één van de minpunten van plannen, maar het maakt het ook wel weer leuk.”

Alles uit het systeem halen

“Ik probeer het werk voor collega’s ook altijd makkelijker te maken. Er zijn altijd handigheidjes, waardoor sommige dingen net even wat slimmer en sneller kunnen. Vaak wordt binnen een zorgorganisatie niet alles uit een plansysteem gehaald. Vooral de rapportages worden niet altijd (juist) gebruikt. ”

Agenda

“Op mijn huidige opdracht bij Certe in Leeuwarden is de werkplekplanning bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk. Waar vallen precies de gaten? Ik kan dan een overzicht uitdraaien waarin alle open diensten te zien zijn.”

Signalerende functie bij zelfplanning

“Wat uniek is binnen GHZ is dat het team vaak zelf verantwoordelijk is voor de planning. Je ziet daarbij vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en teamgeest. Je moet er gewoon zijn voor de cliënten. Er moet gewoon zorg geleverd worden. “

“Je hebt in deze teams vooral een signalerende functie als planner. Je ziet dingen gebeuren in de planning en daar attendeer je collega’s op. Zo geef je aan wat er slimmer of beter kan en laat je weten wat je opvalt. Vaak zie ik dat het team het vervolgens zelf oplost. Uiteindelijk moet je samen met het hele team ervoor zorgen dat het rooster klopt.”

Ook planner worden?

Wil jij net als Mark ook planner bij GHZPlanners worden? Bekijk dan onze vacatures.

Artikel geschreven door
Gerelateerd
Kenniscentrum